鄰舍,你好。 – 鄰舍第一

要成就一班鄰舍、好朋友同好街坊一齊高高興興食餐團年飯唔係一件容易嘅事,衷心感謝各位嚟食飯嘅鄰舍、幫忙開飯嘅人、協作單位等(太多,未能盡錄)。多謝你哋,鄰舍 ‧ 一直都在,就係講呢啲,就係因為有你哋。

對各位青協鄰舍隊、義工、青協同工嚟講,最難,未必在於各式各樣、林林總總嘅前期準備,而係在於點樣先可以透過種種唔同嘅行動關懷鄰舍、鼓勵鄰舍「打開鐵閘的阻隔」,將人與人之間嘅高牆同隔膜拆除,發揮守望相助、互相尊重嘅精神。「快樂送上門」、「鄰舍愛心湯」、「送米助人計劃」、「愛里不理音樂劇」…一切一切嘅汗水,都係為咗同鄰舍講聲「鄰舍你好!」

一家人,食個飯,其實一啲都唔難。下年鄰舍團年飯,約定您,到時見。

歡迎大家俾個Like支持一下我哋嘅鄰舍隊,SHARE一下大家嘅努力同汗水。無論你同你嘅朋友喺香港邊一區幫手都好,歡迎你留個言,Tag返你嘅朋友。

鄰舍,你好。

 

立即捐款 支持青協

 

 

我想立即捐贈

支持青協